yöntem: Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöromusküler Hastalıklar Polikliniğinde takipli subkutan immunglobulin alan 13 hasta çalışmaya dahil edilmek üzere seçilmiştir. Ancak, üç hastaya ulaşılamadığı için bu hastalar çalışmadan çıkarılmıştır.
sonuç: Çalışmaya dahil edilen 10 hastadan 7si kadın, 3ü erkektir. Bu hastaların 5i refrakter miyastenia gravis, 5i ise kronik inflamatuvar demiyelinizan polinöropati tanısı ile subkutan immunglobulin tedavisi görmektedir. Hastaların 9u tedaviyi evde uygularken, 1 hasta hastanede subkutan immunglobulin almıştır.
Hastaların subkutan immunglobulin tedavisi ile ilgili memnuniyet derecesi, 10 üzerinden 8,7 ± 1,15 olarak ölçülmüştür. Şu anda 3 hasta hala subkutan immunglobulin kullanmakta, 2 hasta intravenöz immunglobuline geçiş yapmıştır ve 6 hasta immunglobulin ihtiyacı kalmadığı için tedaviyi sonlandırmıştır. Gelecekteki tedavi tercihleri sorgulandığında, 4 hasta subkutan immunglobulini kullanım kolaylığı ve evde uygulanabilirlik nedeniyle tercih ederken, 6 hasta intravenöz immunglobulini hızlı ve etkili olduğu için tercih etmektedir.
Subkutan immunglobulin kullanımı sırasında bildirilen yan etkiler arasında 1 hastada şiddetli baş ağrısı, 1 hastada subkutan nodül ve 1 hastada enjeksiyon yeri reaksiyonu bulunmuştur. Bu yan etkiler nedeniyle bazı hastalar subkutan immunglobuline devam edememiştir.
yorum: Genel olarak, subkutan immunglobulin tedavisi yüksek memnuniyet oranı sağlamaktadır ve evde uygulanabilirlik açısından avantajlar sunmaktadır. Ancak, bazı hastalar intravenöz immunglobulini daha hızlı ve etkili sonuçlar elde etmek için tercih etmektedir. Yan etkiler dikkate alınarak tedavi seçenekleri hastanın bireysel durumuna göre belirlenmelidir.