7. TND Nöromusküler Hastalıklar Kongresi

Nöromusküler 2024


 
MYASTENİA GRAVİS HASTALARINDA DİĞER OTOİMMÜN HASTALIKLAR VE MALİGNİTE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ: KLİNİK OLARAK DENEYİMİMİZ
ÖZGE UYGUN 1 NUR BAŞÇI 1 ONUR ANIL MUTLU 1 MELİH TÜTÜNCÜ 1 AYŞEGÜL GÜNDÜZ 1 NURTEN UZUN ADATEPE 1

1- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA, CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ, NÖROLOJİ ANABİLİM DALI
 
Özet:

 Myastenia Gravis hastalarında diğer otoimmün hastalıklar ve malignite ilişkisinin incelenmesi: Klinik olarak deneyimimiz

 

Giriş

 

Myastenia Gravis (MG), post-sinaptik nöromüsküler kavşağa karşı antikorlarla seyreden otoimmün bir hastalıktır (OİH). Kadın cinsiyet ve erken başlangıçlı MG hastaları en yüksek otoimmün hastalık riskine sahiptir. Öte yandan, malignite ve MG açısından incelendiğinde timoma dışında MG ve diğer maligniteler arasında kesin bir ilişki gösterilmemiştir.

  

Yöntem:

 

Çalışmamıza 2010-2024 yılları arasında MG tanısı alan tüm hastalar dahil edilmiştir. Eşlik eden otoimmün hastalıklar ve malignite varlığı, hastaların demografik özellikleri, klinik şiddet, timik patolojilerle ilişki ve antikor tipleri analiz edildi.

 

Tartışma

 

Çalışmamıza 157 hasta (81 K, 76 E) dahil edildi.  Hastaların güncel yaş ortalamaları ve hastalık başlangıç yaşları sırasıyla 52.6±16.87 ve 44.8±18.1 yıl idi. Tiroid hastalıkları başta olmak üzere 34 hastada (%22, 25 K, 9 E) otoimmun hastalık vardı.  Tiroid hastalıkları kadın cinsiyette daha sık görülürken, malignite erkek cinsiyette daha saptandı. Maligniteler arasında ürogenital kanserler ve prostat adenokarsinomu en sık gözlenen kanserlerdi. Başlangıç yaşı, hastalık tipi, klinik seyir, hastalık şiddeti, demografik bulgular, antikor tipleri diğer otoimmun hastalıkları olan ve olmayan gruplarda farklı değildi.

 

Sonuç

 

Myastenia Gravis, otoimmun tiroid hastalıkları başta olmak üzere diğer OİH lerle birlikte yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca, MG ile malignite arasındaki ilişki incelendiğinde en sık ürogenital kanserlerler birliktelik gözlenmiş, literatüre benzer şekilde otoimmün hastalıklara göre daha az birliktelik görülmüştür.