Mide ve Özofagus Cerrahisi Sempozyumu

MOCED 2024


 
ÖZOFAJEKTOMİ YAPILAN HASTALARDA PROFİLAKTİK NAZOGASTRİK VAKUM TERAPİSİ UYGULAMASI
KAAN CİCİBOĞA 1 TEVFİK KIVILCIM UPRAK 1

1- MARMARA ÜNİVERSİTESİ
 
Özet:

 Giriş ve Amaç: Özofagus cerrahisi geçiren hastalarda meydana gelen anastomoz kaçağı, hastaların mortalite ve morbiditesini önemli ölçüde etkilen bir hadisedir. Endoskopik vakum terapisi anastomoz kaçağı yönetiminde etkili bir tedavi olup kliniğimizce sıkça uygulanmaktadır. Bu çalışmada, standart VAC sisteminin nazogastrik dren ve feeding tüp kullanılarak Modifiye VAC sistemi (ModVAC) haline getirilmesi ve bu sistemin özofagus cerrahisi geçiren hastalarda profilaktik kullanımının anastomoz iyileşmesi üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. 

 

Gereç ve Yöntem: Temmuz 2019-Haziran 2024 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde özofagus kanseri tanısı almış hastalar çalışmaya dahil edildi. Ocak 2023 tarihinden itibaren kliniğimizde opere edilen tüm hastalara standart endoVAC sisteminin modifiye edilmiş hali olan ModVAC sistemi uygulanmaya başlandı. Kliniğimizin hasta volümünün düşük olması nedeniyle bu çalışma, Temmuz 2019-Ocak 2023 tarihleri arasında ModVAC uygulanmamış hastalar ile uygulanmış hastaların retrospektif nonrandomize karşılaştırmasını içermektedir. Çalışmaya alınan hasta grupları kaçak oranları ve gelişen komplikasyonlar açısından değerlendirildi.

 

Bulgular: Toplam 31 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar ModVAC uygulanmış 16 hasta ve uygulanmamış 15 hasta olmak üzere iki gruba ayrıldı. ModVAC protokolü uygulaması kolay ve hasta uyumu yüksek izlendi. Uygulaması sırasında majör bir komplikasyonla ile karşılaşılmadı. ModVAC uygulanan grupta 4 (%25) hastada ve uygulanmayan grupta ise 6 (%40) hastada anastomoz kaçağı izlendi ve oransal olarak %15 fark görüldü. ModVAC grubunda kaçak gelişen hastalarda reoperasyon ihtiyacı gelişmedi. ModVAC uygulanan gruptaki bir hastada gelişen anastomoz kaçağı, uzatılmış ModVAC uygulaması ile yönetildi ve ek girişim ihtiyacı olmadı.

 

Sonuç: Özofagus cerrahisi ardından gelişen anastomoz kaçağı hastaların morbidite ve mortalitesine önemli ölçüde etkileyen bir hadisedir. Çalışmamız kapsamında profilaktik VAC uygulamasının anastomoz kaçağı üzerine etkileri, işlemin uygulanabilirliği ve işleme bağlı gelişebilecek komplikasyonlar araştırılmıştır. ModVAC protokolü hasta uyumu yüksek, belirgin bir komplikasyonun izlenmediği güvenli ve maaliyeti düşük bir modalite olarak görülmektedir. Anastomoz kaçak oranları arasında %15 fark izlenmiştir. Profilaktik VAC uygulamasının anastomoz hattını gastrik içerik, saliva ve safradan koruyarak gelişen kaçağın progrese olmasının önüne geçebileceğini düşünmekteyiz. 

 

Anahtar Kelime: Özofagus kanseri, anastomoz kaçağı, endoVAC